Bacchus Marsh Station has been upgraded as part of the Ballarat Line Upgrade.

The upgraded station is more accessible and features improved amenities, to cater to Bacchus Marsh’s growing population.

Passengers will find it much easier to get between platforms and around the station, with lifts and ramps available for people with mobility aids or prams.

The upgrade included rebuilding the northern car park and adding a new car park on the southern side, giving passengers 100 extra parking spaces and improved bus bays, bike parking, CCTV and lighting.

The upgraded station features:

  • an additional platform
  • an accessible pedestrian overpass linking the two platforms
  • a car park with 100 extra spaces
  • improved bus bays and bicycle facilities
  • better security, lighting and landscaping
  • removal of the train stabling yard at the station.

Bacchus Marsh passengers are benefitting from 25 extra services per week and all trains from Ballarat stopping at the station – providing more peak services to Southern Cross as part of a timetable change that started Sunday 31 January 2021, made possible by the completion of the Ballarat Line Upgrade.

Before and after

Use the sliders below see the station before the upgrades and after construction was completed.

Construction progress gallery

Community feedback

The local community and stakeholders had their say on the Ballarat Line Upgrade in 2018 and the information provided has shaped the design for the upgrade of Bacchus Marsh Station.

What we heard

Access and connections

What is important to you

Easy and safe access for all people. Safety and security is also important.

How the station design considers your feedback

The station has been designed so that it can be accessed by everyone – including the elderly, people travelling with children and people using mobility aids. CCTV cameras and lighting have also been included in the design.

Parking and transport

What is important to you

Improved traffic access, including better drop-off zones, bus bay and parking

How the station design considers your feedback

There will be additional parking, bicycle hoops and drop-off zones and an improved bus bay layout.

Heritage and integration

What is important to you

Preserving the heritage aspects of the station including retaining the turntable and ensuring that new infrastructure is sympathetic to the existing building.

How the station design considers your feedback

The upgrade has been designed to respect and retain the station’s heritage values, with the project not impacting on the main station building. The overpass has been designed to minimise bulk and scale, and reflect elements of the historic building, such as roof pitch and cream-coloured banding.

Bacchus Marsh Station’s historic turntable has been preserved as a feature. Landscaping will be keeping in with the station’s heritage character, including using bluestone paving and featuring

More detail in the Wendouree and Bacchus Marsh track duplication: What you told us (PDF, 1.2 MB) and Rockbank, Bacchus Marsh and Ballan Station designs: What you told us (PDF, 1.6 MB) reports.